מבחר הרצאות וסדנאות

רנה שינפלד – מורה שגידלה דורות של רקדנים, כוריאוגרפים, מורים ומנהלים למחול בארץ ובעולם מקיימת סדנאות, מפגשים והרצאות בליווי סרטים נדירים מתקופת בת שבע, מרתה גרהאם, פינה באוש, מרס קנינגהם ועוד.

 

מבחר הרצאות:

מפגש עם האמנית רנה שינפלד – שישים וחמש שנות יצירה במחול הישראלי מתקופת להקת בת שבע מאז הקמתה ועד הקמת להקת תיאטרון מחול רנה שינפלד לפני כ-45 שנה. דגש על דמות האשה במחול, מנקודת ראותה של רנה שינפלד על האם הרוחנית שלה מרתה גרהאם "הכוהנת הגדולה של המחול המודרני", תרומתה למחול הישראלי. הקשר המיוחד עם פינה באוש "האחות התאומה". בת שבע – להקת בת שבע מאז הקמתה 1963 ועד פרישתה של רנה שינפלד ב-1979. הקמת את תיאטרון המחול רנה שינפלד, הקו החדש שהיווה פריצת הדרך. הניתוק ממרתה גרהאם והשפעת הבאוהאוס על עבודתה של רנה שינפלד. אור וצל – עולם החושך והאור, משמעות, צורה ותוכן. תהליכי יצירה – השראה, מוזה, אלתורים, מבנים, ארגון, סדר ומשמעות בתהליכי יצירת מחול. השימוש בווידאו ובטכנולוגיה מתקדמת במחול. עבודה עם חפץ – השימוש באובייקט (דומם-חפץ), בקולות ובמסכות, שפת הגי'בריש – דרך חדשה ליצירה, דו שיח בין הנפש והגוף לסביבתו. המרחב והחלל – תפיסת החלל והמרחב במחול. ארבעת התקופות – תיאטרון מחול רנה שינפלד – התקופה הגיאומטרית, ההליכה אל הטבע, אור וצל, מילה, קול, שירה ווידאו.

מרתה גרהאם  (U.S.A) – "הכוהנת הגדולה של המחול המודרני", תרומתה לעולם המחול והקשר שלה למחול הישראלי. אישיותה, שפת התנועה, הדרמה והמיתולוגיה במחול שלה.

פינה באוש (גרמניה) – האמא הרוחנית של תיאטרון המחול, שיצרה שפת מחול חדשה.

מרס קאנינגהאם, שיטת הצ'אנס (U.S.A) – "הנביא הבלתי מתפשר", הכוריאוגרף הגדול של המאה ה-20  וה-21. הכוריאוגרף של התנועה המופשטת, פיתח את שיטת הצ'אנס, כוחה של המקריות, ביחד עם ג'ון קייג' (בלווי הדגמות של שיטת הצ'אנס).

מארק מוריס וירטואוזיות – מה בין רקדן וירטואלי לוירטואוזי. על הוירטואוזים הגדולים במחול של המאה ה-20. מפינה באוש-מגדולי היוצרים של המחול המודרני ועד מרתה גרהם-כהנת המחול האמריקאית האגדית. מרק מוריס – הסגידה לתרבות העבר. ניג'ינסקי – אישיותו, חייו, הרקדן והכוריאוגרף.

יום האישה הבינלאומי – רנה שינפלד מדברת על להיות אישה בעולם המחול, על השילוב של רקדנית ראשית "פרימה בלרינה" עם חיי משפחה – בעל, ילדים. על המשפחה האמנותית שלה: האמא הרוחנית – מרתה גרהאם. האחות התאומה – פינה באוש, הדוד – מרס קנינגהם. לרקוד דמויות נשיות שונות (בחלקן נוצרו על ידי גברים, חלקן על ידי נשים), מלחמת המינים בצורותיה השונות בעולם המחול, מבט אישי על ההיסטוריה של המחול הישראלי תוך שימת דגש על דמותה, מעמדה ותפקידה של האישה.

מוסיקה ומחול – הקשר, התלות והנתק בין השניים. השתחררות המחול משליטתה של המוסיקה במשך הדורות. (דוגמאות מתוך סרטי וידאו שונים) .

שירה ומחול – נגיעות, מגעים וקשר בין השירה והמחול הישראלי. על ההבדל בין תהליכי היצירה במחול ובשירה. (בלווי הקרנה של מבחר סרטים מחו"ל ואוסף של שירה ישראלית של חנה מרון על פי אסופת שירים משואה לתקומה-ג'ון קרנקו).

בין מזרח למערב – המשיכה האישית אל המזרח ותרבותו. חילופי תרבויות, הצורך בדיאלוג, השתייכות והקרבה של האמנות של רנה שינפלד וקבלתה על ידו. סיפורים, מחשבות והרהורים על מזרח ומערב במחול. לאחר מסע הופעות ביפן, הודו, קוריאה וסין. (בלווי סרטים נדירים על מסע ההופעות בכפר האומנים "האבנים הצוחקות" בקוריאה וסיבוב ההופעות בבייג'ין, סין. תיעוד המופעים, המפגשים והסדנאות).

ציר 20/ 40 – ארבעים  שנות יצירה במחול הישראלי מהקמת להקת בת שבע ועד היום. דגש על דמות האישה במחול, מנקודת ראותה של רנה שינפלד. (בלווי הקרנה של מבחר סרטים נדירים).

נגיעות, מגעים וקשר בין השירה והמחול הישראלי. (בלווי הקרנה של מבחר סרטים)

"חוטים של סולו" –  סרטו של ארז לאופר. ביוגרפיה, שיחות ומחולות עם רנה שינפלד. מבט על חלק מההסטוריה של המחול הישראלי דרכה –  צפייה בסרט ושיחה.

"לגעת ברוח" –  הסרט של יואב גינאי –  פרופיל –  צפייה בסרט ושיחה.

עבודה עם חפץ –  שימוש באביזרים וחפצים, בקולות ובמסכות, שפת הג'יבריש – הרצאה וסדנא.

ארבעת התקופות ביצירתי – הגאומטרי, הליכה אל הטבע, אור וצל, מלה קול שירה וידאו (בלווי סרטים).

העבודה עם חפץ מתחלקת לשתי קטגוריות:

1.  – חפץ שאפשר למשש, להחזיק ולגעת בו.

2.  – חפץ שלא ניתן לגעת בו אלא לראות ולשמוע בלבד.רוחני יותר.

בקטגוריה הראשונה שלושה  סוגים: גיאומטרי, מן  הטבע, יומיומי – ריאליסטי.

בקטגוריה השנייה שלושה סוגים: אור וצל, וידאו, קולות ומילים.

בריקוד עם חפץ/אובייקט אנו למדים לצור, לפתח ולהשתמש בצורות ובדינמיקות חדשות רבות. לגלות אנרגיות אחרות , שיווי משקל, למצוא דרכים חדשות לתנועה, לקיים דיאלוג ודו שיח עם האובייקט, להשתמש בחלל , וכחלקי גוף ותלבושת.  ללמד, להתמסר, להתחבר, להיפרד, להתייחס, להוביל ולהיות מובל כמו בקונטקט אימפרוביזישין. והעיקר להיפטר מהרגלים ישנים.

כמו כן, אנו חווים ומתנסים בשיטת המקריות, משחקים, משתעשעים ולומדים להשיג משמעת  ודרך המשמעת להשיג חופש. ובעבודה זו עיקרה לגלות ולהתחבר לעולמנו הפנימי.

סדנא – אילתורים, קשרים, תמיכה, תנועה קטנה והתנסויות בגוף ובנפש.

תהליכי יצירה – השראה , מוזה, אילתורים, מבנים, ארגון סדר משמעות. (בלווי סרטים)

"Close-up" – דוגמא לעבודה עם אמן וידאו איטלקי, ועוד – דרך עבודה.

"אפרופו חלום" – סרטה של מירה באואר על יצירה משותפת עם הרקדנית הקנדית מרגי גיליס. יצירה באמצעות פאקס – קומוניקציה מרחוק.  

נושאים נוספים:

– ממילה לתנועה – שירה ומחול – האני מאמין שלי. – "השפעת התנך על ריקודיי" – חפצים ריאלסיטים – אור וצל – שימוש בוידאו – הקמת בת שבע – תאוריה ופרקטיקה – מוסיקה וריקוד – שירה וריקוד – על החלל – המניפסט שלי

  "מעוף הגוף"

תערוכת תצלומים אוצר: דורון פולק

במסגרת חגיגות 50 שנות במה לרנה שינפלד, התקיימה תערוכה הכוללת תמונות נדירות מראשית דרכה של רנה שינפלד כרקדנית צעירה, מתקופת בת שבע ומתקופת תיאטרון מחול רנה שינפלד. בתערוכה נכללים צילומים של מיטב הצלמים מהארץ ומכל העולם  שתיעדו את רנה בתקופות שונות ובתפקידים שונים. כמו כן קיים קטלוג לרשות הקהל. התערוכה זמינה לכל המעוניין.